3 februari 2012

Jeroen de Lange in de Edelsteen

Tweede Kamerleden op werkbezoek in Amsterdam

Dat moet toch één van de leukere onderdelen van het werk van de Tweede Kamerfractie van de PvdA zijn: op werkbezoek in Amsterdam. De PvdA Amsterdam Zuid heeft dat voorrecht voortdurend. Daarom was de afdeling blij dat het kersvers kamerlid Jeroen de Lange afgevaardigd was om een deel van het Amsterdamse bezoek in de Diamantbuurt af te leggen. Samen met drie leden van onze fractie in Zuid: Eddy Linthorst, Marijn van Ballegooijen en Flora Breemer, stadsdeelbestuurder Egbert de Vries en fractiemedewerker Estella Heesen bezocht hij buurthuis De Edelsteen. Medewerkers Sylvia Schoens, Joke Bos, Ahmet Balci en Redouan Daafi praatten hen bij over de huidige situatie in de buurt, jeugd- en welzijnswerk en de eigen kracht van de bewoners.

Ahmet Balci: “Jongeren in een zaal zetten met een pingpongtafel lost niets op. Het buurtwerk ondersteunt waar nodig en faciliteert als het moet, maar de jongeren nemen zelf verantwoordelijkheid voor wat ze willen en doen.” Balci uit kritiek op jeugdzorg, politie en de overheid die te weinig gebruik maakt van de kennis en de netwerken van de jongerenwerkers: “Wij signaleren het als eerste als het mis gaat, maak daar gebruik van.”

Joke Bos, van oorsprong fysiotherapeute, organiseert onder meer een laagdrempelige dagopvang voor dementerenden. Ze zoekt mensen op en laat ze naar de Edelsteen komen. Een van de leden van haar groep is ongemerkt aan de tafel met PvdA’ers aangeschoven. Hij stelt zich voor: “Ik ben journalist: ik heb jaren bij de Volkskrant en Trouw gewerkt. Ik heb veel gereisd, onder andere naar Japan. En ik heb de ziekte van Alzheimer.” In de Edelsteen ontstaat er ongedwongen contact tussen jongeren en ouderen. “Het is belangrijk dat de jongeren en de ouderen uit de buurt elkaar kennen. Als ze elkaar kennen, leren ze elkaar begrijpen en wederzijds respecteren. Veel ouderen zouden allang in het verpleeghuis zitten als ze hier niet hun plek hadden gevonden.”, aldus Bos. Op dit moment hebben veertig jongeren uit de buurt contact met veertig ouderen. Ze doen klusjes en bieden de helpende hand.