Door Jac­ques Bet­tel­heim op 16 oktober 2023

Politicus aan het woord: Jacques Bettelheim (stadsdeelcommissielid)

Inmiddels ben ik anderhalf jaar lid van de stadsdeelcommissie in Zuid. Ik vind het nog steeds een hele eer om dit mooie ambt te mogen uitoefenen. Je staat als volksvertegenwoordiger dicht bij de burgers, en je kunt hun stem laten doorklinken in je inbreng tijdens vergaderingen, maar ook door vragen te stellen en advies te geven aan het stadsdeelbestuur.

Zo hebben we afgelopen week – samen met andere fracties – een steunbetuiging opgesteld aan de onschuldige burgerslachtoffers in Israël en aan de leden van de Joodse en Israëlische gemeenschap in Amsterdam-Zuid. De stadsdeelcommissie heeft deze steunbetuiging unaniem overgenomen, waarna we het stadsdeelbestuur hebben gevraagd om zich hierover namens stadsdeel Zuid ook uit te spreken. Dat heeft geresulteerd in een mooie en waardige verklaring op de website van het stadsdeel.

Samen met een ander commissielid heb ik met het oog op de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden een motie uitgebracht over het garanderen van de veiligheid van iedereen in Zuid. Ook die motie kreeg de steun van alle collega’s in de stadsdeelcommissie. Het is mooi om te zien dat we – hoe verdeeld we als commissie soms ook kunnen zijn; zeker in verkiezingstijd – over dit onderwerp unaniem zijn.

Vanaf oktober vorig jaar tot enkele weken geleden was ik niet alleen lid, maar ook voorzitter van de stadsdeelcommissie. Net als bij de meeste andere democratische organen het geval is kiest ook onze commissie uit haar midden een voorzitter. Ik had me vorig jaar na overleg met mijn fractie gekandideerd voor deze functie, omdat ik de nodige ervaring heb met functies als voorzitter, onder meer van diverse besturen. Het leek me een mooie en uitdagende taak om die rol ook binnen de stadsdeelcommissie uit te oefenen. Ik was dan ook trots dat ik bij de voorzittersverkiezing de meeste stemmen kreeg en de (spreekwoordelijke) hamer voor een jaar mocht gaan hanteren.

Ik heb het voorzitterschap van de commissie met plezier uitgeoefend, en ik durf ook te stellen dat het me goed is afgegaan. Maar toch wilde ik me niet voor een nieuwe periode kandidaat stellen. Als voorzitter kom je nu eenmaal minder toe aan de inhoud: het geven van gevraagde en ongevraagde adviezen, en het leggen en onderhouden van contacten met burgers, organisaties en ondernemers in Zuid. En dat is uiteindelijk toch waar het voor mij om draaide toen ik – nu alweer twee jaar geleden – mijn belangstelling voor het lidmaatschap van de stadsdeelcommissie kenbaar maakte.

Dus vanaf nu zal ik me weer sterker op de inhoud richten, en daar zie ik naar uit. Net zoals ik me erop verheug om een bijdrage te leveren aan de campagne in Zuid voor de landelijke verkiezingen van 22 november. Nederland snakt naar eerlijk, sociaal en groen beleid. Daarvoor hebben we een sterke rood-groene fractie in de Tweede Kamer nodig. Ik heb steeds sterker het gevoel dat onze nieuwe combinatie weleens de grootste kan worden na november. Maar daar moeten we natuurlijk met z’n allen keihard voor aan de bak. Dus tot binnenkort op straten, pleinen en stations!

Jacques Bettelheim, lid stadsdeelcommissie Amsterdam Zuid

Jac­ques Bet­tel­heim

Jac­ques Bet­tel­heim

Jacques (Amsterdam, 1959) is geboren en getogen in Oud-Zuid, en woont in de Museumpleinbuurt. In het dagelijks leven is hij als Director Public Affairs werkzaam voor een communicatieadviesbureau. Hij is sinds maart 2022 namens de PvdA lid van de stadsdeelcommissie Zuid. In oktober van dat jaar werd hij door de commissie gekozen als voorzitter. In

Meer over Jac­ques Bet­tel­heim