De afdeling Amsterdam-Zuid hield op 21 maart een inspirerende voorbereiding op de campagne voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Thijs Reuten gaf een overzicht van de successen van “onze” kandidaten in het Europees Parlement. En Thijs deed dat zo dat we in onze gesprekken op straat en aan de deur bruikbare handvatten hebben.
Thijs hoeft niemand ervan te overtuigen dat deze verkiezingen met de opkomst van extreemrechts in Europa werkelijk van belang zijn. Gelukkig bundelen PvdA en Groen Links met de gezamenlijke lijst veel kwaliteit.
Agnes Jongerius staat niet meer op de lijst. Zij is heel belangrijk geweest op de portefeuille Arbeidszaken. Een belangrijk succes is het Europees minimumloon. Daarnaast heeft zij gewerkt aan de richtlijn platformwerkers.
Vera Tax verlaat nu ook het EP. Zij had de portefeuille mobiliteit. Daarnaast heeft zij veel gedaan op het terrein van vrouwenrechten en gender-equality. Samen met Agnes maakt ze zich hard voor gelijke beloning van vrouwen en mannen.
Mohamed Chahim heeft een grote bijdrage geleverd aan de Green deal en de daarmee samenhangende klimaatwetten als vice-voorzitter van de Groep voor klimaat en duurzaamheid. Met name kan genoemd worden de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), die op 1 oktober 2023 in werking is getreden. Dit is een grensheffing op de invoer van uitstootintensieve goederen door middel van CO2-certificaten.
Paul Tang is voorzitter van de Tax-Committee van het Europees Parlement. Hij tracht te komen tot eerlijker belasten van grote bedrijven. De totstandkoming van de Anti-Money-Laundering Authority kan genoemd worden. En heeft Paul bekendheid gekregen door zijn inzet voor de de Digital Service Act (DSA), waarin gestreefd wordt als Europa tot een zelfstandig positie op het gebied van IT te komen. Paul komt helaas ook niet terug in het EP.
Lara Wolters heeft de Europese wet maatschappelijk verantwoord ondernemen gemaakt. Bedrijven kunnen niet meer wegkijken bij misstanden en hebben daarmee betere reporting regels gekregen.
Thijs heeft zelf met veel enthousiasme de portefeuille van Kati Piri overgenomen. Van daaruit heeft hij zich intensief bemoeit met “de rechtstaat” en Hongarije en alle activiteiten rond het al of niet vrijgeven van Europees geld voor Hongarije. In zijn algemeenheid verzet Thijs zich tegen de invloed van de autocratische en dictatoriale regimes in Europa en NL via de ‘lange arm’. De huidige internationale situatie geeft veel werk aan de Buitenland Commissie. Intensieve bemoeienis met Oekraïne en de internationale steun. Verder veel te doen aan de andere potentiële brandhaarden in Zuidoost-Europa in relatie tot een verdere uitbreiding van de EU.
Desgevraagd legt Thijs nog uit hoe de werkwijze zal straks zal zijn. De PvdA en Groen Links kandidaten zullen zich verdelen over de twee fracties S&D en Groenen. Uiteraard zal er wel veel onderling overleg zijn. Ter illustratie wijst Thijs erop dat hijzelf nu ook al heel veel samenwerkt met Tineke Strik van GroenLinks.