Door Keren Hirsch op 26 mei 2023

Standpunt SDC-fractie erotisch centrum

Begin februari werd bekend dat voor de komst van een erotisch centrum in Amsterdam twee van de drie mogelijke voorkeurslocaties in Amsterdam Zuid liggen. Dit zijn ‘De Groene Zoom’ en ‘Europaboulevard’. Nadat wij de officiële adviesaanvraag kregen van het college zijn wij als stadsdeelcommissie aan de slag gegaan.

Naast de bijeenkomst in Zuid met de burgemeester die georganiseerd was door de gemeente hebben wij als stadsdeelcommissie ook twee sessies gehouden. Een hoorzitting met bewoners en een expert meeting met organisaties, ondernemers, vertegenwoordiging van sekswerkers en andere betrokkenen.

Ook hebben we buiten deze sessies veel gesproken met bewoners, ondernemers en alle anderen die ons hebben benaderd of mensen met wie wij contact hebben opgenomen. Als laatste kwam mevrouw Sorgdrager ook inspreken bij onze vergadering omdat zij met de commissie Sorgdrager onderzoek heeft gedaan naar sekswerk. Dit onderzoek was op verzoek en voor de gemeente Utrecht maar heeft ook veel bevindingen en aanbevelingen die zeker ook voor Amsterdam nuttig zijn.

Bij deze sessies en gesprekken hebben we altijd gelet op de impact voor de buurt. Denk hierbij aan leefbaarheid veiligheid, bereikbaarheid en mogelijke overlast. Maar we hebben ook altijd de positie van de sekswerkers en hun belangen in ons achterhoofd gehouden.

Een erotisch centrum zou bij moeten dragen aan de problemen in de binnenstad en de positie van sekswerkers verbeteren. Daarbij was het voor ons als fractie en voor de gehele stadsdeelcommissie van belang dat de problemen niet zouden verplaatsen of nieuwe mogelijke problemen gecreëerd worden rond de voorgestelde locaties.

Aanvullend op deze sessies hebben wij als fractie samen met de fractie van D66 nog ruim 75 schriftelijke vragen ingediend richting het college. Vragen die wij nog steeds hadden na het doornemen van alle stukken,

Op basis van alle informatie, onderzoeken, sessies en gesprekken zijn wij als fractie en als gehele stadsdeelcommissie unaniem tot de conclusie gekomen dat beide locaties in zuid ongeschikt zijn voor een erotisch centrum in de huidige opzet en vorm. Vooral de verwachte bezoekersaantallen van 1,5 miljoen mensen per jaar en de bijkomende gevolgen van dit soort aantallen bezoekers zijn van te grote impact op de buurt en de leefbaarheid. Daarnaast zal het centrum in commerciële handen zijn die mogelijk juist de feesttoerist uit het buitenland wil aantrekken. De buurt heeft nu al overlast van de congressen en evenementen in de Rai op piekmomenten. De druk daarom in de buurt minimaal te verdubbelen is daarom volgens ons niet gewenst.

Als fractie en commissie geven wij in ons advies aan dat wanneer er andere plannen komen voor kleinschalige locaties voor sekswerkplekken stadsdeel Zuid zeker meegenomen kan worden in mogelijk nieuwe plannen. Zuid is niet tegen de komst van nieuwe sekswerkplekken. De huidige vorm en opzet vinden wij alleen niet passen in ons stadsdeel.

Het gehele advies van de stadsdeelcommissie is hier te vinden op de website van het stadsdeel.

We wachten op moment van schrijven nog op een laatste brief met mogelijk meer informatie van de burgemeester. Indien daar nog nieuwe of aanvullende informatie in zit zullen wij dat nog opnemen in het advies. Ons advies wordt 14 juni pas ingediend.

Wij hopen dat de raad en het college ons advies en het advies van het dagelijks bestuur ter harte neemt en serieus neemt en dat er een of meerdere alternatieve voorstellen komen.

Keren Hirsch

Keren Hirsch

Ik ben Keren Hirsch, eind 30 en woon praktisch mijn hele leven in Amsterdam Zuid, geboren in Jeruzalem en daar mijn eerste levensjaar doorgebracht. Ik ben opgegroeid in Buitenveldert en daar eigenlijk nooit meer weggegaan. Waarom zou je ook, het is een prachtig stukje Amsterdam. In het dagelijks leven ben ik Product Owner van beroep,

Meer over Keren Hirsch