Door op 29 april 2012

Stadsdeelbestuur Zuid wil voetgangersgebied in Rijksmuseumpassage

Het Dagelijks Bestuur van Amsterdam Zuid heeft op 27 april voorgesteld van de Museumpassage een voetgangersgebied te maken. Voorwaarde is wel dat er voor de fietsers een volwaardig alternatief om het Rijksmuseum heen komt. De coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA steunen het voorstel van het Dagelijks Bestuur. “Voor allerlei oplossingen valt wat te zeggen, maar uiteindelijk is dit de meest ideale. Er is duidelijkheid, er ontstaat een prachtige wandelroute en de verkeersveiligheid gaat omhoog.“, aldus de fractievoorzitters van VVD, D66 en PvdA.

Recent is er onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid in en rondom het Rijksmuseum. Hieruit blijkt dat de verkeersveiligheid aanzienlijk verbetert indien fietsers en scooters geen toegang hebben tot de passage én er een nieuw fietspad om het Rijksmuseum heen komt. Dit tweerichtingenfietspad moet dan wel komen in een deel van de museumtuin. “Dit is voor ons een harde voorwaarde”, stellen de fractievoorzitters Jeroen van Wijngaarden, Alexander Scholtes en Marijn van Ballegooijen. “Het realiseren van een nieuw, veilig tweerichtingenfietspad is essentieel voor de verkeersveiligheid”.

In de afgelopen maanden zijn diverse voorstellen gedaan voor het gebruik van de museumpassage. Een belangrijke aanleiding hiervoor was de zorg dat de steeds grotere stromen fietsers en voetgangers straks niet veilig door de passage kunnen gaan. Het bestuur stelde daarom aanvankelijk voor de passage alleen op drukke dagen af te sluiten voor fietsers. De fractievoorzitters: “Uiteindelijk maak je de afweging. Blijf je koste wat kost proberen de juiste lapmiddelen te vinden of kies je voor duidelijkheid en een grotere verkeersveiligheid. Wij hebben voor het laatste gekozen”.