Door Nisan Sarican op 10 oktober 2014

Omdat niemand het verdient om vergeten te worden

Op een warme zomermiddag mag ik met Martijn Companjen mee op stap in Buitenveldert. Hij werkt sinds kort bij stichting Dynamo als participatiemakelaar. Martijn beweegt zich door de buurt op zoek naar verbindingen, zoals in het voetbal een middenvelder het hele veld bestrijkt om zo veel mogelijk balbezit te hebben en combinaties te maken. Op deze middag wil Martijn me de buurt laten zien waar hij werkt; een goede gelegenheid om eens kennis te maken met Buitenveldert.

Voor een participatiemakelaar is de verbinding tussen bewoners en organisaties die actief zijn in het stadsdeel cruciaal. Daarom bezoeken we deze middag initiatieven van bewoners en/of organisaties in Buitenveldert.

Als eerste fietsen we naar een speciale plek waar je zo aan voorbij zou lopen, als je het niet zou kennen. Midden in de wijk hebben buurtbewoners hier een echte wijngaard opgezet. Over een paar jaar verwachten ze dat ze wijn kunnen maken. Kleinschalig, lokaal en biologisch!

We zetten de middag voort in het Amstelpark. Daar laat Martijn me het in aanbouw zijnde ‘Stadshout Paviljoen’ zien, een overkapt podium om allerlei voorstellingen op te geven. Bijzonder bij de bouw van dit podium is dat het, in opdracht van (het Amsterdamse) Stadsdeel Zuid, gebouwd wordt door Amsterdamse vaklieden en met hout van Amsterdamse bomen. Amsterdamser kan bijna niet.

Ten slotte neemt Martijn me mee speeltuin Goudenstein, waarvan het beheer in handen van stichting Dynamo ligt. Martijn legt me uit dat er veel nieuwe bewoners in de buurt zijn, maar dat dat voor de speeltuin niet minder animo betekent. Blijkbaar is zo’n speeltuin nog steeds iets waar buurtbewoners behoefte aan hebben en waar ze elkaar kunnen ontmoeten.

Martijn wordt gedurende de middag vaak aangesproken en lijkt nu al veel mensen en organisaties in Buitenveldert te kennen. Als ik hem vraag wat hij vindt van de bezuinigingen die het welzijnswerk voor de kiezen heeft gekregen komt er geen klaagzang aan te pas. Martijn heeft het liever over oplossingen en geeft aan dat het welzijnswerk ontzettend hard nodig is in ons stadsdeel. Of er nou bezuinigd wordt of niet. “Omdat niemand het verdient om vergeten te worden”, zegt Martijn.

Nisan Sarican
Buitengewoon bestuurscommissielid Amsterdam-Zuid PvdA

Nisan Sarican

Nisan Sarican

Nisan is duo-bestuurscommissielid in Stadsdeel Zuid

Meer over Nisan Sarican