13 september 2012

Geweld in de Pijp schokt PvdA

Marijn van Ballegooijen vraagt met spoed om onderzoek van stadsdeelbestuur

De Partij van de Arbeid is geschokt over een zeer gewelddadige mishandeling en beroving in de Ferdinand Bolstraat in de nacht van 6 op 7 september. Twee mannen werden op zeer brute wijze beroofd en mishandeld. Ze raakten beiden buiten bewustzijn nadat zij diverse keren tegen het hoofd waren geschopt. Fractievoorzitter Marijn van Ballegooijen wil het incident en de algehele veiligheid in de Pijp met spoed aan de orde stellen tijdens de deelraadscommissie Veiligheid van 13 september.
Volgens de berichtgeving bleven de daders de bewusteloze slachtoffers schoppen totdat omstanders hen wegjoegen.
Van Ballegooijen: “Deze brute mishandeling heeft me geschokt. Er moet iets gebeuren. Alles moet in het werk gesteld worden om de daders te pakken. Dit mag zich niet herhalen.”

De Pijp komt de laatste tijd veel vaker in het nieuws vanwege schietincidenten en wapendelicten. Ook is het aantal aangiftes voor diefstal in dit gebied  sinds vorig jaar gestegen van 984 naar 1175,  zo blijkt uit de halfjaarcijfers, terwijl het in de rest van het stadsdeel daalde. Aanvankelijk leek het beter te gaan deze zomer, waarin preventieve wapencontroles werden gehouden. Van Ballegooijen: “ We moeten er bovenop zitten om dit niet uit de hand te laten lopen.”
De Partij van de Arbeid wil weten van het stadsdeelbestuur wat er precies is gebeurd rondom deze mishandeling, en vraagt het bestuur om een beeld te schetsen van de algemene veiligheidsontwikkeling in de Pijp. Daarnaast vraagt PvdA zich af of er verband is tussen recente incidenten, toegenomen diefstal en de vrijlating van een deel van de leden van de Van Wougroep, een gewelddadige jeugdbende uit de Diamantbuurt.