19 september 2017

PvdA Zuid loopt ´Rode Wandeling´ op Nieuwe Ooster

De PvdA Amsterdam Zuid nodigt u van harte uit om mee te lopen met een ‘Rode’ wandeling langs graven van socialisten van weleer op begraafplaats de Nieuwe Ooster. Op zondag 8 oktober om 13:00 kunnen belangstellenden onder leiding van gids Marriëtte Wijne luisteren naar de verhalen over bekende en minder bekende mensen uit de historie van de rode familie. Van Klaas Ris die in 1902 overleed en gangmaker was in de Amsterdamse arbeidersbeweging tot aan oud-vakbondsvrouw, en partijgenoot Karin Adelmund. Daarnaast wijst Wijne ook op socialistische beeldtaal in de verschillende monumenten die de begraafplaats telt.


Wijne ontdekte dat de SDAP en de Nieuwe Ooster in het zelfde jaar en zelfs dezelfde datum zijn opgericht 1 mei 1894. ´´Uit dat toeval ben ik gaan nadenken over de ´rode´graven hier op de gemeentelijke begraafplaats. Amsterdam heeft een rijke socialistische geschiedenis. Op de Nieuwe Ooster zijn de sporen duidelijk aanwezig. Dat levert mooie verhalen op.

Na de wandeling praten we na en drinken we samen wat. Deelname is gratis. Wie mee wil kan zich daarvoor opgeven. Er zijn twintig plaatsen beschikbaar.

Opgeven kan bij:

Mark de Vos: 0641602861
Elles Bense: 0642576540

De Nieuwe Ooster ligt aan de Kruislaan 126

Bereikbaar met:
Tramlijn 9 halte Kruislaan
Buslijnen 40,41,240 en 136 Nieuwe Ooster

Ook is er een rode taxi beschikbaar